7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Zorgverleners kunnen nu toegang krijgen tot miljoenen medische dossiers voor trion van het coronavirus

- Advertisement -


Deze week wordt het medisch dossier van de huisarts van miljoenen Nederlanders zonder toestemming van de patiënt toegankelijk voor duizenden zorgverleners, waarschuwen privacywaakhonden Privacy First, het Humanistisch Verbond en Stichting KDVP, meldt NRC.

In de strijd tegen Covid-19 implementeerde minister Martin van Rijn voor Medische Zorg een tijdelijke regeling die artsen bij een huisarts of EHBO-post toegang geeft tot het huisartsendossier van een coronaviruspatiënt zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. Dit is om de triage te verbeteren – de overweging of patiënten naar het ziekenhuis moeten gaan of thuis kunnen herstellen. Bij coronaviruspatiënten is het erg belangrijk om te weten of ze andere aandoeningen hebben of medicijnen gebruiken en dat ze niet altijd kunnen praten.

Ongeveer acht miljoen mensen in Nederland hebben eerder toestemming gegeven voor toegang tot hun medische gegevens, ongeveer een miljoen mensen hebben expliciet de toegang geweigerd en de andere 8 miljoen Nederlanders hebben op de een of andere manier geen beslissing genomen, wat betekent dat ze niet hebben gegeven toestemming om hun bestanden te bekijken.

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP waarschuwde dat deze toegang alleen is toegestaan ​​als de patiënt toestemming geeft, ook al is het alleen mondelinge toestemming. Maar volgens de privacyorganisaties betekent verbale toestemming heel weinig omdat het LSP – het systeem dat medische dossiers ontsluit – niet kan zeggen of een patiënt al dan niet mondeling toestemming heeft gegeven.

AP zei in een reactie dat het misbruik goed in de gaten zal houden. “Elke aanvraag wordt automatisch geregistreerd. We zullen achteraf controleren of alleen geautoriseerd medisch personeel gerichte zoekopdrachten heeft uitgevoerd”, zei een woordvoerder tegen NRC. Het ministerie van Volksgezondheid vertelde de krant dat ‘slechts een beperkte, geautoriseerde groep zorgaanbieders’ toegang heeft tot deze bestanden en dat burgers via Volgjezorg.nl kunnen zien of hun bestanden zijn ingezien.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws