8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Zwarte lijst om zedendelinquenten uit sportclubs te weren: rapport

- Advertisement -


Dit jaar zullen de overkoepelende organisaties van sportbond NOC * NSF en vrijwilligersorganisaties NOV een gezamenlijke zwarte lijst opstellen waarop iedereen die veroordeeld of gesanctioneerd is wegens een seksuele misdaad wordt geregistreerd. Dit is om te voorkomen dat zedendelinquenten ongehinderd tussen sportclubs en vrijwilligersorganisaties stuiteren, meldt AD.

De zaak tegen de Rotterdamse atletiekcoach Jerry M., die bekende dat hij in een periode van 35 jaar ten minste negen meisjes bij meerdere sportverenigingen seksueel had misbruikt, legde opnieuw de tekortkomingen van het huidige systeem bloot, zei Geert Slot van NOC * NSF tegen AD. “De zaak heeft ons opnieuw duidelijk gemaakt dat seksueel misbruik te vaak voorkomt in de sport. En opnieuw bleek dat een dergelijke situatie te lang zou kunnen duren zonder dat deze effectief wordt aangepakt”, zei hij.

NOC * NSF en NOV hebben momenteel aparte zwarte lijsten van zedendelinquenten. Op de lijsten staan ​​alleen mensen die door het sport- en gerechtelijk instituut ISR veroordeeld zijn naar het tuchtrecht. Beide lijsten zijn nagenoeg leeg, omdat verenigingen weinig meldingen naar de tuchtrechter sturen. Veel zaken worden behandeld door verenigingsraden met interne sancties. Dit betekent dat andere sportverenigingen niet kunnen controleren of een nieuwe coach of een andere vrijwilliger een voorgeschiedenis heeft van seksueel misbruik.

De nieuwe zwarte lijst zal de lijsten van de NOC * NSF en NOV combineren en mensen met een strafrechtelijke veroordeling of interne sanctie voor een seksuele misdaad bevatten. “We willen iemand die door het verenigingsbestuur wordt verboden of geschorst vanwege een lopend onderzoek ook op de zwarte lijst”, zei Slot tegen de krant. De twee organisaties hopen hiermee te voorkomen dat zedendelinquenten na betrapping gewoon naar een andere sportclub gaan.

Het NOC * NSF en NOV waren vorig jaar al van plan deze lijst te implementeren. De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP heeft de lijst al goedgekeurd, maar vanwege de nieuwe privacywet moet de nieuwe procedure opnieuw worden beoordeeld. Ze zijn nu van plan om tegen de zomer een vergunning aan te vragen voor het nieuwe registratiesysteem.

Slachtofferhulp heeft onlangs onthuld dat het aantal meldingen van seksueel misbruik vanuit de sportwereld het afgelopen jaar is verdrievoudigd.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws